AVRASYA SOSYO-EKONOMİK ARAŞTIRMALAR DERNEĞİ
GASTRONOMİ TURİZMİ ÇALIŞTAYI
5.08.2021
MODERATÖR
Prof. Dr. İbrahim ÖRNEK
KAYES-IV Kongresi Düzenleme Kurulu Başkanı
ASEAD Yönetim Kurulu Başkanı
KATILIMCILAR
1. Gökhan BÜYÜKDERELİ – Kahramanmaraş Kültür, Turizm Otelciler ve Gastronomi Derneği Başkanı
2. Ünal KAHRAMAN – Antakya Gastronomi Platformu
3. Müslüm ÇOBAN – Şanlıurfa Turist Rehberleri Odası Başkanı
SONUÇ BİLDİRİSİ
1. Gastronomi turizminin geliştirilmesi amacıyla valilik, kaymakamlık, belediye ve sivil toplum kuruluşları arasında işbirliği artırılmalıdır.
2. İl genelinde, ulusal pazarda ve uluslararası pazarda gastronomi turizmi konusunda farkındalık oluşturulmalıdır.
3. Gastronomi turizmi sektöründe insan kaynakları eğitimi ve sertifikasyon çalışmaları artırılmalıdır.
4. Oluşturulacak rotalar ve düzenlenecek festival, fuar, kongre gibi organizasyon takvimleri ile gastronomi turizminde farkındalık oluşturulmalıdır.
5. Gastronomi turizminde yeni rotaların ve destinasyonların çalışmaları yapılmalıdır.
6. Bölgedeki kurum ve kuruluşlar şehre turist çekmek için destek vermelidir.
7. Coğrafi işaretli ürünlerin tanıtımı yapılmalı, bu ürünler aracılığı ile gastronomi turizmi artırılmalı ve sürdürülebilir ticaret için gerekli düzenlemeler yapılmalıdır.
8. Şehirlerde marka sloganların üretilmesi teşvik edilmelidir.
9. Nehir, baraj, göl ve dağ gibi coğrafi yapıların gastronomi turizminde kullanılabilirliği artırılmalıdır.
10. Gastronomi turizminde başarılı ülkeler ve şehirler örnek alınmak suretiyle stratejiler belirlenmelidir.
11. Gastronomi turizmi sektöründe kadınların etkinliği artırılmalıdır.
12. Fotoğraf yarışması ve görsel şovlar ile medyada gastronomi turizminin etkinliği artırılmalıdır.
13. Turizm ve gastronomide bir il içerisinde yer alan farklı belediyelerinin çalışmaları koordineli olarak yürütülmelidir.
14. Gastronomi turizminin geliştirilmesi amacıyla ata tohumlarına sahip çıkılmalıdır.
15. Farklı damak zevkleri (et yerine sebze yemeği gibi) ve tercihlerine de (vejetaryen gibi) hitap edebilmek amacıyla, gastronomi ürünlerinin çeşitliliği artırılmalıdır.
16. Restoran derecelendirme sistemlerine dahil olunabilmesi için kamu ve özel sektör birlikte stratejiler geliştirmeli; bu stratejilerin uygulanabilmesi için kamu destekleri verilmelidir.
17. Kooperatifler ve birlikler gastronomi turizminde etkin olarak kullanılmalıdır.
18. Yerleşim yerleri (köy, şehir, ada, vb), oluşturacakları çehreleri, şehir içi ulaşım imkânları ve temizlik konusundaki uygulamaları ile gastronomi turizmine katkıda bulunmalıdırlar.
19. Avrupa Birliği coğrafi işaretli ürün sayısının artırılması yönünde adımlar atılmalıdır.
Kongremizde Küresel Krizlerin Ekonomik, Sosyal ve Siyasi Yansımalarına ait alt başlıklar yer almaktadır.