AVRASYA SOSYO-EKONOMİK ARAŞTIRMALAR DERNEĞİ
ATA TOHUMU BUĞDAYI ÇALIŞTAYI
13.06.2021 – Online
MODERATÖR
Prof. Dr. İbrahim ÖRNEK
KAYES-IV Kongresi Düzenleme Kurulu Başkanı
ASEAD Yönetim Kurulu Başkanı
KATILIMCILAR
1. İlhan KOÇULU – Kavılca buğday üreticisi – Boğatepe Köyü / KARS
2. Doğan ÖZDEMİR – Gacer buğdayı üreticisi – Epçe Köyü – Develi / KAYSERİ
3. Ebru BAYBARA DEMİR – Sorgül buğdayı üreticisi – MARDİN
4. Doç. Dr. Güran ÜNAL – Siyez buğdayı üreticisi – Seydiler / KASTAMONU
SONUÇ BİLDİRİSİ
1. Coğrafyaya göre ürün politikaları belirlenmelidir. Ata tohumun yeri üretilidiği yerdir.
2. Ekim alanlarının pazar ihtiyaçları doğrultusunda geliştirilmesi sağlanmalıdır.
3. Küçük çiftçinin korunmasına yönelik politikalar geliştirilmelidir.
4. Ata tohumu buğday üretim maliyeti, konvensiyonel buğdaya göre, daha düşük olduğu için ata tohumlarının çiftçilere tanıtılmasına dair faaliyetler artırılmalıdır.
5. Tarım ve Orman Bakanlığı, ata tohumu buğday üretimine yönelik destek primi vermelidir.
6. Ata tohumu buğday üreticileri arasında bir birlik oluşturulmalıdır.
7. Çiftçi Kayıt Sisteminden ata tohumu buğday üretimine destek verilmesi sağlanmalıdır.
8. Ata tohumu buğday konusunda çiftçinin ve tüketicinin duyarlılığının ve sahiplenmesinin artması sağlanmalıdır.
9. Ata tohumunun dağıtımı kamu ya da birlikler aracılığı ile sağlanmalıdır.
10. Ata tohumlarının değişmesine sebep olan ıslah (hibritleme) çalışmalarına son verilmelidir.
11. Ata tohumu buğday üretiminde seleksiyon ile kalitenin artması sağlanmalıdır.
12. Ata tohumu buğdayı işleme ve pazara ulaştırma konuları detaylı olarak ele alınmalıdır.
13. Ata tohumu buğday ürünlerinin sofralara ulaştırılması desteklenmelidir.
14. Kooperatiflerin ata tohumu buğday üretiminde etkinliğinin artması sağlanmalıdır.
15. Ata tohumu buğday üretiminde mevcut mevzuatın aşılması için lobi faaliyeti artırılmalıdır.
16. Ata tohumu buğday ürünlerinin etiketlenmesi mevzuatı konusunda çalışma yapılmalıdır.
17. 2006 yılında çıkarılan 5553 Sayılı Tohumculuk Kanunundaki ata tohumu üretim ve ticaretini engelleyen maddeler değiştirilmelidir.
18. Ticaret Bakanlığının ata tohumu buğdayların taşınmasına dair mevcut mevzuatının iyileştirilmesi sağlanmalıdır.
19. Aile işletmeleri ve küçük işletmelerin kendi yetiştirdiği, geliştirdiği ata tohumu buğday çeşitlerinin kullanımında sertifikalı tohum zorunluluğu gözden geçirilmelidir.
20. Coğrafi işaretlemede iç denetimdeki eksiklikler giderilmelidir.
21. Ata tohumu buğday ürünlerinin sağlıklı olduğu daha fazla gündeme getirilmelidir.
22. Yerel Tohum Yaşatır ve Kazandırır.
TÜM KATILIMCILARA TEŞEKKÜR EDERİZ.
habere ASEAD sayfasından ulaşmak için
Kongremizde Küresel Krizlerin Ekonomik, Sosyal ve Siyasi Yansımalarına ait alt başlıklar yer almaktadır.